domingo, 24 de agosto de 2014

En via morta, de Miquel Abat


EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICATítol: En via morta


Autor: Miquel Abat

Lloc: Claustre de l’Hospital

C/ Hospital,2

Torroella de Montgrí

Dates: de l'1 al 30 de setembre de 2014

Horari: tots els dies de 10 a 19'30 h

Inauguració: divendres, 5de setembre a les 19h h.

Organitza: Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí

 
 
En Via Morta


A través de…


El buit i l’absència es relacionen amb el passat, amb un temps vinculat a allò històric, però també a allò íntim. Dos punts de partida per iniciar una recerca i una trobada amb els vincles de la memòria. Aspectes que defineixen la inquietud del seu autor, Miquel Abat, pel concepte de la representació visual del temps.


Una “via morta”, en una estació de tren abandonada, suggereix el final del camí d'un viatge previ. Un recorregut que és present des de dos aspectes que es poden valorar de manera individual, però, que a la vegada, són complementaris:


A través de l’espai.

Les imatges registren l’entorn de l’estació en ruïnes sense accentuar un motiu concret. S’aprecien, no obstant això, indicis que remeten al present, a l’acció de l’ésser humà per “tapiar” l’accés a aquest passat. L’emoció es relaciona amb el buit.


A través del motiu.


Els objectes passen a ser un aspecte protagonista de l’estació. No s’estableix una lectura simbòlica sinó un sentit evocador que remet a un passat. No es requereix d'una interpretació sinó que s’ofereix l’opció d’imaginar un relat sobre alguna cosa que devia succeir. L’emoció s’enllaça amb l’absència.


El buit, a causa de la negació del passat; i l’absència d’uns éssers humans que van habitar el lloc, són els aspectes relacionats amb el pas d’un temps que es fusiona amb la solitud i la nostàlgia.


En la presa d’imatges Miquel Abat no emfatitza, és directe perquè coneix els valors estètics propis del lloc.


Sap que la seva neutralitat beneficia el diàleg d’associacions visuals per a presentar el seu testimoni:


un corpus capaç de transcendir -sense renunciar- als aspectes emotius per reflectir el temps de l’ésser humà i compensar el seu buit i la seva absència.


 Llorenç Raich Muñoz
Sobre Miquel Abat...

Miquel Abat i Cano neix a Barcelona el 1958 , Enginyer T. Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, inicia els seus estudis de Fotografia al "Institut d'Estudis Fotogràfics" de Catalunya (IEFC) " i posteriorment en l’Escola de Fotografia i Imatge IDEP de Barcelona on realitza el Curs General de Fotografia i el Postgrau de Fotografia d'Autor, amb Manel Úbeda.

Realitza diferents tallers a:

La Magistral amb Joan Fontcuberta, sobre la postfotografia. Sant Pere Pescador (Girona).

La Magistral amb Alberto Garcia-Alix, "LES CONFESSIONS DE LA MIRADA" sobre el retrat i la realitat. Sant Pere Pescador (Girona)

Passanant-Fotografia "Fotografia d'Espectacles" realitzat per Josep Bou durant la realització de l'esdeveniment "Fira Tàrrega 2011".

La Magistral amb Javier Vallhonrat "Explorar la creativitat". Sant pere Pescador (Girona)

Premis i Mencions:

-2011 Finalista en el projecte "Brangulí va ser aquí, i tu? Del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Exposicions Individuals:

- 2010. "La buidor de l'absència" a la sala IDEP Barcelona.

- 2011. "Les Empremtes de la Memòria" a la sala d'exposicions de AFES. Barcelona.

-. 2012-2013 "En Via Morta" a la Sala d'Exposicions del Museu Comarcal d'Igualada dins del Certamen "Fine Art Igualada 2012", Sala Ramón Alabern de IEFC de Barcelona i al IEV de Valls.

Exposicions col · lectives:

- 2010. Certamen Slideluck Potshow BCN IV amb la projecció del treball "The lost in the Barcelona’s beach".

- 2011. Sonimag Foto 2011 col·laboració amb altres fotògrafs a la instal·lació de Joan Fontcuberta "Through the Looking Glass".

. -2011, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) exposició-projecció col · lectiva: "Barcelona 2000-2011".

. -2013-2014 , "Proximitat" projecte col · lectiu dirigit i comissionat per Josep Bou en què participa amb el treball "Altres móns Íntims a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida, MVR de l’Espluga de F. , Fine Art de Igualada, Can Batlló de Barcelona i Museu Etnogràfic de Ripoll , Centre de Lectura de Reus.

Bibliografía:

2013. - Publicació del llibre de Fotografies de Paisatge "Viatge a la Conca de Barberà 4" realitzant les fotografies corresponents al Municipi de les Piles i les seves pedanies. Editat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i de Passanant-Foto.


No hay comentarios:

Publicar un comentario