viernes, 2 de octubre de 2009

ABSTRACCIONS


EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA.

Títol: “Abstraccions”
Autor: Josep Guiolà
Lloc: Claustre de l’Hospital
C/ Hospital,2
Torroella de Montgrí
Dates: de l’1 al 30 d’octubre de 2009.
Horari: tots els dies de 10 a 20 h
Organitza: Amics de la Fotografia de Torroella de MontgríA B S T R A C C I O N S
de Josep Guiolà

Ja fa molts anys que la fotografia és un gènere més dins el panorama artístic. Va ser amb les anomenades avantguardes històriques que la fotografia es va deixar d’entendre com un simple instrument que facilitava la feina dels creadors i aconseguia així la categoria d’obra artística.

Josep Guiolà, fotògraf experimentat i gran coneixedor de la tècnica i els processos fotogràfics, sempre ens ha mostrat les seves imatges com autèntiques obres d’art. Amb aquesta exposició s’endinsa en una nova experiència i es separa de la seva càmera i de l’ampliadora per fer una altra mena de “fotografies”. Així doncs, el fotògraf surt del seu estudi-laboratori i treballa amb les seves mans damunt el material fotografic. El resultat són aquestes obres abstractes fruit de la imaginació de l’artista. malgrat que el suport sigui fotogràfic no podem parlar de fotografies pròpiament dites.

Es tracta de pintar el paper fotogràfic amb liquíds com el fixador, el revelador o l’aigua, entre altres elements, i deixar-lo positivar al sol. Guiolà passa de treballar en un espai fosc i reduit sota la llum d’una bombeta vermella, a fer-ho a l’aire lliure i amb la claror del dia. Si bé el paper i els líquids per blanc i negre no els pot tocar la llum i són exclusivament per a fer fotografies sense color, podem comprovar aquí que amb la llum solar reaccionen d’una manera que dónen color a la superfícies i segons els líquids que s’utilitzen i la marca dels papers el resultat és diferent, canvien les tonalitats però paradoxalment sempre hi ha color. Aquest misteri és el que empenyia a l’artista a seguir provant amb diferents materials fins a aconseguir allò desitjat.

Aquesta vegada Josep Guiolà en comptes de fotografiar, pinta damunt el paper i deixa treballar al sol perquè transformi els colors. Però sense la inquietut de l’artista ni el gran coneixament que té de la tècnica i del material fotogràfic aquesta exposició no hagués estat possible.
És gràcies doncs, una vegada més, a les ganes de buscar noves experiències i a la curiositat i el treball incansable de Josep Guiolà, que ens regala aquest conjunt d’imatges, fugint d’allò tradicional i convertint cada peça en una petita obra d’art.

Irene Forts Plana


Josep Guiolà (Arbúcies, 1944), és un fotògraf autodidacta, i experimentat, que va descobrir de jove la fotografia i s'ha convertit en la seva passió, en un mitjà d'expressió a través del qual experimenta, juga i desvetlla la seva creativitat.
És aficionat des de fa més de 35 anys al món de les càmeres i els negatius.

Ha realitzat exposicions col·lectives i en solitari a moltes localitats (Barcelona, Olot, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, Girona, Palafolls, Arbúcies...), ha participat en nombrosos certàmens en els quals ha obtingut diferents reconeixements d'àmbit nacional i ha col·laborat en xerrades, conferències, i classes d'iniciació a la fotografia. Però és l'afany d'experimentar, provar i jugar amb diferents elements i materials el que fa que el seu treball esdevingui original i particular.

Partint sempre d'un bon negatiu, Guiolà, fotògraf-alquimista, dels que revelen i amplien personalment les seves fotografies, gran defensor de la fotografia analògica, utilitza i manipula els materials plàstics sobre el paper fotogràfic, i obté un resultat sorprenent que ens endinsa en un món personal i màgic, en el qual, l'artista capta la realitat a través del seu objectiu i la degrada, la desfigura, o difumina.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario